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Cc Carol Chiang 
 

  

Subject Taxable Benefit Analysis of the Reimbursement of Class 5 Driver’s License Cost 
 
 
You have asked us to consider whether a reimbursement of the cost of a Class 5 driver’s 
license to an employee (the “Reimbursement”) by Community Social Services Employers' 
Association (“CSSEA”) constitutes a taxable benefit under the Income Tax Act (Canada)1 
(the "Act").   
 
Unless otherwise indicated, all terms have the meaning assigned thereto by the Act and all 
section references are to the Act.    
 
Facts and Assumptions: 

 
1. Some of CSSEA’s employees are required to hold a valid Class 5 driver’s license to 

work under a collective agreement. 
2. A recent arbitration resulted in a ruling that CSSEA is required to reimburse the 

“standard cost” of such licenses, which is equal to the annual cost of the license. 
 
Analysis: 
 
The Act requires an employee to include in income from employment, “benefits of any kind 
whatever received or enjoyed” by the employee by virtue of their employment.2  This 
provision is meant to apply broadly so as to catch nearly any benefit received by a person 
from their employer.  While certain specific benefits are then carved out from this general 
rule, none of these carve-outs should be applicable with respect to the Reimbursement.  
 

                                                      
1 RSC, 1985 c 1 (5th Supp). 
2 Paragraph 6(1)(a). 
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In essence, an amount will be included in an employee's income where: 
 

1. a benefit exists; 
2. which has been received by the taxpayer (or a person they do not deal at arm's 

length with, such as certain family members); and  
3. receipt of the benefit was in respect of employment. 

 
The second and third requirements in paragraph 6(1)(a) are generally straight forward.  
Where there is a "benefit" (discussed further below), whether the employee or someone 
not at arm's length with the employee has received the benefit should be relatively clear.  
Further, where there is an employee/employer relationship and a benefit is provided by the 
employer which is received by the employee, there are very few situations wherein the 
benefit would not be considered to be received "in respect of" the employment.   
 
With respect to the first requirement, the existence of a benefit, the conclusion becomes 
less clear.  In defining a benefit, the courts have determined that this means "an economic 
advantage that is measurable in monetary terms".3  However, the courts have found that 
that such economic advantage is only considered a benefit to the employee where they 
are the primary beneficiary of the benefit.  Determining who the primary beneficiary of a 
benefit is should be a highly fact-specific inquiry which takes into account all of the 
circumstances relating to the potential benefit. Incidental enjoyment of a benefit that 
primarily benefits the employer does not cause a product or service to become a taxable 
benefit.4  Thus, where an employee gets a benefit, this should not be a benefit as long as 
the primary beneficiary of the product or service is the employer. 
 
The primary beneficiary of a benefit can only be determined with regard to all the 
circumstances.  In particular one must consider the type of benefit, and the employment 
(role and responsibilities) of the individual receiving the benefit.    
 
Ultimately, the question will be one of use.  From a practical perspective, personal use of a 
driver’s license may be difficult to monitor and it may therefore be difficult to prove that 
there is only incidental personal use of a driver’s license by employees.  The Canada 
Revenue Agency (“CRA”) has commented that where an employer reimburses the 
standard cost of a driver's license to an employee, such reimbursement will be treated as a 
taxable benefit to the employee, notwithstanding the fact that the employees drove the 
employers vehicles daily and could not without the license perform the requirements of the 
job.5  However, the CRA’s interpretation does not consider cases where the employee 
might not be the primary beneficiary of a Class 5 driver’s license.  While one could 
envision such situations (e.g. if the employee did not otherwise own or have access to a 
vehicle for personal use and would therefore only use the driver’s license in carrying out 
employment duties), determining the primary beneficiary of the Reimbursement on an 
employee-by-employee basis would likely be impractical, if not impossible. 
 
                                                      
3 Lowe v R, 1996 2 CTC 33 at para 9. 
4 See for example Lowe, supra and McGoldrick v R, 2004 FCA 189. 
5 CRA Document Number 2011-0424791E5. 
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As such, CSSEA should treat the Reimbursement as a taxable benefit to the employees 
and make the appropriate payroll withholdings thereon.  As a cash payment is being made, 
the Reimbursement would also be subject to Canada Pension Plan and Employment 
Insurance contributions.   
 
******************************************************************************************************* 
The opinion contained in this correspondence is based on the facts, assumptions and representations stated 
herein. You have represented to us that you have provided us with all facts and circumstances that you know 
or have reason to know are pertinent to this correspondence. If any of these facts, assumptions or 
representations are not entirely complete or accurate, it could have a material effect on our opinion.  Our 
opinion takes into account the applicable provisions and judicial and administrative interpretations of the 
relevant taxing statutes, the regulations thereunder and applicable tax treaties.  Our opinion also takes into 
account all specific proposals to amend these authorities or other relevant statutes and tax treaties publicly 
announced prior to the date of our opinion, based on the assumption that these amendments will be enacted 
substantially as proposed.  Our opinion does not otherwise take into account or anticipate any changes in law 
or practice, by way of judicial, governmental or legislative action or interpretation. These authorities are subject 
to change, retroactively and/or prospectively, and any such changes could have an effect on the validity of our 
opinion and may result in incremental taxes, interest or penalties. Unless you specifically request otherwise, 
we will not update our opinion to take any such changes into account. 
 
Our opinion is limited to the conclusions specifically set forth herein and KPMG expresses no opinion with 
respect to any other federal, provincial or foreign tax or legal aspect of the transactions described herein. It 
should be noted that the Canada Revenue Agency and/or the relevant provincial tax authority and/or a foreign 
tax authority and/or any other governmental tax authority (collectively a Tax or Revenue Authority) could take a 
different position with respect to these transactions in which case it may be necessary for you to defend this 
position on appeal from an assessment or litigate the dispute before the courts, including one or more 
appellate courts, in order for our conclusions to prevail.  If a settlement were reached with a Tax or Revenue 
Authority or if such appeal and litigation were not, or were not entirely, successful, the result would likely be 
different from the views we express herein.  Unless expressly provided for, KPMG’s services do not include 
representing Client in the event of a challenge by a Tax or Revenue Authority or litigation before any court. 
 
KPMG's advice is for the sole use of KPMG's client.  The advice is based on the specific facts and 
circumstances and the scope of KPMG’s engagement and is not intended to be relied upon by any other 
person.  KPMG disclaims any responsibility or liability for any reliance that any person other than the client 
may place on this advice. 


